Kehollisen lähestymistavan lähtökohtana on tietoisuus siitä, että laulajan instrumentti on koko keho. Sovellan opetuksessani vapaasti Alexander-tekniikkaa, joka auttaa tunnistamaan ja purkamaan kehon kestojännityksiä ja haitallisia tottumuksia. Lämmittelyssä ja lihasjumien avaamisessa auttavat asahi-terveysliikunnan liikkeet.
Jännittynyt hengitys ja kestojännitykset selässä, hartioissa, kielenkannassa ja leuassa estävät ääntä virtaamasta. Ääni voi soida vain niin hyvin kuin ympäröivä keho antaa myöten. Jännitysten vapautuminen antaa pallealle, keuhkoille ja kurkunpäälle tilaa toimia. Käytän oppitunneilla paljon aikaa kehonkäytön, hengityksen ja tunneilmaisun harjoitteluun. Äänenkäyttöä voidaan harjoitella puhuen ja lausuen ennen laulamiseen siirtymistä.
Laulamisen tarve on yhtä luonnollinen kuin puhumisen tarve. Jokaisella on ainutkertainen ääni, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Uskon, että jokaisella on edellytykset kauniiseen ja kantavaan lauluääneen – äänenkäytön helppous vain on usein hautautunut mielen ja kehon jännitysten alle. Kun keho vapautuu, äänikin vapautuu. Laulamisesta tulee vaivattovampaa ja hauskempaa, eikä esiintyminenkään ole enää suuri kynnys. Mikä parasta, Alexander-tekniikan näkökulma ja asahi-liikkeet ovat tuoneet helpotusta monen oppilaani selkä- ja hartiakipuihin, purentalihasten jännityksiin, hengityssairauksiin tai migreeniin.
Takaisin etusivulle