Tässä uusi hauska sivu

”Olen 22 vuotias. Olen käynyt Riikan tunneilla nyt pari kertaa. En olisi uskonut että saisin näin kokonaisvaltaista apua laulutunneilta muuhunkin kuin laulamiseen. Olen ollut kova jännittämään. Nyt olen huomannut, että stressi ja varsinkin lihasjännitykset ovat poissa lähes kokonaan. Riikka osasi neuvoa minua hyvin ja löysin itselleni uuden, helpon ja sen minulle oikean asennon. Kehoni tuntuu kevyemmältä ja oloni vapaammalta. Olen saanut apua laulamiseen. Tällainen kokonaisvaltainen opetus on parasta mitä voi saada. Haluan suositella kaikille!” Henna Kivelä, opiskelija 22 v.

”Opiskelin laulua nuoruudessani ja aloitin harrastuksen uudelleen noin neljä vuotta sitten. Riikka Vuorijärvi opetti minua Pudasjärven kansalaisopistossa puolentoista kuukauden ajan. Opin todella paljon sinä aikana. Olen paljon rennompi kuin aikaisemmin. Riikka on kiinnittänyt huomiota niskan, kaulan, kielen, leuan ja koko vartalon rentouteen, mikä on tuonut huomattavaa vapautta laulamiseen. Hengityksen ja kehon rentoutta olemme etsineet myös asahi-liikkeillä. Laulujen sisältö on saanut uutta ilmettä Riikan neuvoista ja laulunäytteistä. Edistymiseni on ollut lyhyenä aikana uskomattoman nopeaa. Pianisti Laura Heikkilä sanoi minun kehittyneen hurjasti vielä viimeisen viikon aikana ennen oppilaskonserttia. Olen panostanut paljon harjoitteluun, mutta erinomainen kannustava opetus on ollut innostuksen ja edistymisen edellytys.” Heikki Höyhtyä, erityisopettaja, 71

”Se on harhaluulo, että ääni menee kun ikää kertyy. Ääntä pitää käyttää ja sitä pitää huoltaa enemmän kuin nuorempana. Olen laulanut koko ikäni kuoroissa. Vuosi sitten alkoi tuntua että tarvitsen apua ääneni kanssa. Menin Riikan tunneille kuorokaverin suosituksesta. Nyt voin esiintyä laulusolistinakin ja nautin siitä! Olen saanut kirkkaan sopraanoääneni takaisin ja laulan joka päivä.
 

Tunneilla käyminen on tärkeää, koska jonkun pitää kontrolloida sivusta missä ääni menee. Itse sitä ei kuule vaan voi luulla liikoja omasta äänestään. On paljon kaunisäänisiä ihmisiä, joitten ääni ei mene sydämeen, vaan se on kova, eikä siinä ole tulkintaa. Laulamisen pitää olla henkeä herättävää! Asiantuntija tietenkin korjaa äänen alkuperäiseen kauneuteensa.”  Nainen lähes 80v, taiteilija 

”Harrastin tyttösenä yksilaulua varsin pitkälle harrastusmielessä. Elämä tuli ja vei korkean sopraanoääneni. Kehitin tavan laulaa hyvin matalalta ja jatkoin kuorossa tenorien riveissä. En voinut kuvitella, että olisin luopunut laulamisesta kokonaan. Ääni on aina ollut minulle voimakkaasti tunneilmaisun väline, ja sen vioittuminen oli minulle hyvin raskasta.

Viime keväänä terveyteni salli jälleen tavoitteellisen laulunopiskelun. Menin heti Riikan puheille. Jo ensimmäinen laulutunti kääntyi ilon kyyneliksi, kun löysin uudestaan tutun, ihanan, rakkaan sopraanoääneni, joka oli ollut kadoksissa kymmenen vuotta.

Riikan avulla olen löytänyt luonnollisen ja rennon laulutavan kaikkien niiden vippaskonstien tilalle, joiden varaan olin laulutekniikkani rakentanut. Olemme purkaneet vanhoja toimintatapojani pois ja luoneet tilalle uusia. Olen itsekin häkeltynyt uuden ääneni voimasta ja ilmaisullisista ulottuvuuksista. Enkä ole ainoa, joka hämmästelee ääneni nopeaa kehittymistä. Saan äänestäni kiittäviä mainintoja myös musiikin ammattilaisilta! En myöskään jännitä esiintymistä soololaulajana enää.

Eniten minua puhuttelee Riikan tapa lähestyä musiikkia oppilaan rinnalla. Keskustelemme sisällöstä ja tulkinnasta, menemme osaksi musiikkia. Riikalla on kannustava tapa jakaa laajaa musiikillista tietämystään oppilaan näkemyksen huomioiden. Hän ei asetu kenenkään yläpuolelle – hän tulee vierelle.” 

Nainen 41, vakuutusedustaja ja arvopaperivälittäjä

”Kolme vuotta sitten, ollessani 70-vuotias, oli entinen laulutekniikkani tullut tiensä päähän. Halusin kuitenkin jatkaa laulamista laadukkaassa kuorossa. Etsin laulunopettajaa ja suosituksesta otin yhteyttä Riikkaan. Tehtävänä oli purkaa vanha laulutekniikka ja rakentaa uusi tilalle. Riikka on luonut hyvät edellytykset omille oivalluksille. Alexander-tekniikkaan perustuvilla harjoituksilla olemme etsineet rentoutta, joka syrjäyttää vanhan tekniikan jännitteet. Kun hengitys on kunnossa, ratkeavat äänen sijoituksen ja tukemisen pulmat. Riikalla on hyviä oivalluksia laulujen tulkinnasta ja hänellä on psykologista silmää. Elinikäinen oppiminen voi olla totta vielä 73-vuotiaanakin!” Mies 73v, pappi 

”Liityin kuoroon eläkkeelle jäätyäni ja aloin käydä laulukursseilla, mutta en saanut sieltä riittävää ohjausta. Käyn nyt kolmatta vuotta Riikka Vuorijärven laulutunneilla kerran viikossa. Hänen ohjauksessaan olen nopeasti saanut ääntäni vapautumaan ja löytänyt resonanssin kehostani. Riikalle opetus on kokonaisvaltainen prosessi, missä musiikki ja laulajan fyysinen olemus saavat tasapainoisesti huomionsa. Hän soveltaa Alexander-tekniikkaa, josta on muutenkin paljon hyötyä arjessa. Hän on määrätietoinen, tarkka ja inspiroiva opettaja. Ihailen hänen musiikillista näkemystään – sen mikä on laulun luonne, rytmi, tempo, sävy ja sanoma, pitää käydä oppilaalle selväksi. Hänen tunneillaan on hienoa päästä sisään musiikin tekemiseen.” Mies 71 v, dosentti 

Soitin viulua 10 vuotta mutta sitten tuntui, että halusin jatkaa musiikkia toisessa muodossa. Yksinlaulu tuntui mukavalta ajatukselta, koska kuuntelen klassista musiikkia. Minulla oli hiljainen ääni ja halusin kehittää sitä. Aluksi Riikan opetus tuntui räväkältä koska olen luonteeltani hiljainen tyyppi, mutta ymmärsin, että tarvitsin rentoutta ja rohkeutta. Aloin ymmärtää, miten keho ja tunteet vaikuttavat ääneen. Vuoden aikana ääni on avautunut ja voimistunut. Pystyn laulamaan korkeammalle eikä ääni enää vuoda. Voin soittaa ääntä vähän niin kuin viulua, tehdä dynamiikan vaihteluita ja pitkää legatolinjaa. Tunteiden ilmaisua olen joutunut miettimään enemmän kuin viulua soittaessa, koska laulussa on teksti mukana. Riikka kannustaa minua tekemään jossain vaiheessa laulututkinnon. Se olisi varmaan kiva tavoite. Nainen 16v, lukiolainen

”Aloitin laulamisen 65-vuotiaana. Olen saanut laulutunneilta iloa ja uutta potkua elämääni. En ole koskaan laulanut, sillä jouduin koulun juhlissa aina orkesteriin tai pianon taakse säestämään. Ajattelinkin, että ei minusta ole laulamaan. Musiikki oli kuitenkin minulle tärkeää, ja soittamisessa olin hyvä. Sitten ura ja elämän ruuhkavuodet veivät ajan ja mielenkiinnon yli 40 vuodeksi. Nyt, eläkkeelle jäämisen lähestyessä, laulamisen myötä myös soittamisen ilo ja halu on löytynyt. Kaikki tieto, taito ja muistot nuoruuden ajan musisoinnista tulevat mieleen elävästi onnellisina asioina, ja soittotaito palautuu vähitellen. Nyt oli myös rohkeutta liittyä kuoroon, jälleen musisoimaan yhdessä. Yllätyksekseni pysyn mukana ja nautin! Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia laulamaan. Lääkärinä uskallan väittää, että minulla on hengitystekniikan parannuttua ollut hengitysteiden infektioita selvästi vähemmän.” Lääkäri ja ”Karjalaismummo” 66 v 

Olen kuorolaulajana konkari ja laulanut koko ikäni korkeatasoisissa kuoroissa. Riikan tunnilla olen oppinut kiinnittämään aiempaa enemmän huomiota luonnolliseen hengittämiseen laulamisen aikana. Ilmavirta siivittää laulun lentoon! Olen oppinut Alexander-tekniikkaharjoitusten avulla hyödyntämään kehon liikkeen sekä ajatuksen ja mielikuvien käyttöä äänen vapauttamiseen. Hahmotan aiempaa paremmin niskan asennon sekä sen, mikä yhteys leuan rentoudella ja kielen asennolla on äänen tuottamiseen. On hämmästyttävää miten jo pelkkä ajatus liikkeen suuntaamisesta tuottaa toivotun hyvän asennon kehoon! Riikka on osannut taitavasti annostella harjoitteita ja antanut kannustavaa palautetta edistymisestä.

Nainen 54v, hoitoalan ammattilainen 

”Olen käynyt laulutunneilla epäsäännöllisesti opiskeluajoista lähtien. Olen laulanut kuoroissa, mutta laulutekniikkani on ollut suorastaan väärä. Muutama vuosi sitten aloin entistä enemmän tiedostaa, kuinka keho ja mieli ovat yhteydessä toisiinsa. Jos on ”kireä” tyyppi niinkuin minä, se näkyy kehossa erilaisina jännityksinä. Minulla on myös notkoselkä, joka aiheuttaa kipua ja estää syvähengitystä. 

Riikka alkoi opettaa minua hyvin yksilöllisesti. Hän huomasi ongelmani, mikä liittyi enemmän kehoon ja keskivartalon halllintaan kuin itse laulamiseen. Jo parin laulutunnin jälkeen huomasin, että minun oli paljon helpompi laulaa kuorossa ylä-ääniä, kun muistin Riikan ohjeet vatsan rentouttamisesta ja pään asennosta. Ensin minusta tuntui, että muistettavaa oli liikaakin, mutta Riikka rohkaisi keskittymään kaikkein suurimpaan ongelmaan, mikä minun kohdallani on keskivartalon rentouttaminen. Noin viikko sitten, neljännen laulutunnin jälkeen ääni tulee ”oikeasta paikasta”. Vielä pidättelen hengitystä – ja tunteitani – eikä ääni pääse kulkemaan täysin vapaasti, mutta en epäile, etteikö sekin tapahdu. 

Riikka on rohkaiseva, ammattitaitoinen ja leppoisa opettaja. Hän huomioi oppilaat yksilöinä. Totesin eräällä tunnilla, että tämähän käy musiikkiterapiasta! Riikka käyttää opetuksessaan ns. Alexander-teknikkaa, mikä oli yksi ratkaiseva syy hakeutua nimenomaan Riikan laulutunneille.” Nainen 50v, terapeutti ja pappi 

”Riikan oppilaana olen oppinut, miten lauluääni syntyy luonnollisesti ja ilman ponnisteluja. Olin aikaisemmin harrastanut laulua jo useita vuosia, mutta silti jokainen laulukerta tuntui minulle suorittamiselta. Vaikka minua kehuttiin, ääneni väsyi helposti ja varsinkin korkeimpien äänien laulaminen vaati voimaa. Tämä puolestaan johti helposti vuotavaan ääneen. 

Aloittaessani Riikan oppilaana koin, että minun täytyi opetella myös laulamisen perusteet uudestaan. Parasta uudessa oppimistekniikassa oli, ettei se perustunut enää pelkästään mielikuviin tai matkimiseen, vaan ongelmien paikantamiseen ja ratkaisemiseen faktatiedolla vartalon ja hengityselinten toiminnasta. Riikalle jokainen oppilas on ainutlaatuinen ja laulutunneilla keskitytään aina oppilaan tarpeisiin. 

Harvoin kuulee Riikan sanovan ”ei” pelkästään sen takia, että asia olisi oppilaalle liian vaikea. Sen sijaan yhdessä selvitetään, mistä asioiden vaikeus johtuu, ja miten ne kannattaa ratkaista parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.”

Nainen 30v, tohtoriopiskelija, Oulu